Hoe zie jij de toekomst?

Ik was het afgelopen weekend bij een lezing van futuroloog Peter van der Wel en hij vertelde iets waar ik nog nooit eerder bij had stilgestaan. Op zijn powerpointpresentatie liet hij een curve zien waarbij duidelijk werd dat zowel de snelheid van computers als de productiviteit van zonnepanelen per twee jaar verdubbelt. Hoewel er nu nog hard nagedacht wordt over hoe we ons energieprobleem op gaan lossen, kunnen we als de curve net zo door blijft gaan als de afgelopen 40 jaar, verwachten dat over tien jaar de hele wereldbevolking van zonnestroom kan worden voorzien en bovendien dat robots en supercomputers het grootste deel van de arbeidsmarkt hebben weggeconcurreerd. Dat vraagt om een hele andere invulling van organisatie van de samenleving en van ieders tijdverdrijf.

Samantha Feelix legde daarna haarfijn uit dat een structuur die bestaat uit stevige individuen waarin ieder hetzelfde doel nastreeft, terwijl er geen leider is, omdat iedereen uitgaat van eigen kracht, (de zwerm strucuur, zoals ook vogels doen) wel eens één van de betere manieren zou kunnen zijn om ons dan te organiseren. Vogels hebben geen leider en komen toch waar ze willen zijn. Ze doen daarvoor drie dingen. Ze weten waar ze heen willen, ze blijven op gelijke afstand van de andere vogels en proberen allemaal in het midden te komen. Om als groep als zwerm te functioneren, is het nodig om precies te weten wat je aan jezelf en aan de anderen hebt. Je bent dan als groep super efficient omdat je geen werk gaat zitten doen wat een ander veel beter kan en andersom.

Natuurlijk zijn er honderdtallen onvoorspelbare factoren te noemen waardoor het een hele andere kant op kan gaan, maar ik houdt er persoonlijk wel van om uit te g aan van mogelijkheden in plaats van angstscenario’s. Dus. Stel dat we over tien jaar alle technologie hebben waardoor we onze maatschappij draaiende kunnen houden en dat we zelf niet meer zo slaaf hoeven te zijn van de hypotheek, negen tot vijf etc. etc. mentaliteit. Dan zouden we tijd hebben om ons weer mens te voelen. Je zou er achter kunnen komen wie je in je diepste wezen bent en dan met jouw unieke stukje mens een stukje richting kunnen bepalen van de toekomst die we met zijn alleen aan het maken zijn. Als een echte zwerm!

Wat zijn we nog ver verwijderd van het scenario dat iedereen weet wie hij of zij is en waar hij voor staat, laat staan van het scenario dat we dan zonder dat iemand de leiding hoeft te nemen efficiënter dan efficiënt met elkaar samenwerken vanuit authenticiteit en respect voor elkaar. Maar wie weet gaat die ontwikkeling net zo snel als de technologie die ons daarin zou kunnen faciliteren.
Ik hoop er het beste van. Ondertussen ga ik er niet op zitten wachten en komen er weer mooie workshops en projecten om dat proces alvast wat te versnellen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *