Moeten we terug naar onze wortels?

Het raakte me toen ik tijdens het Roots of the Earth festival de vertegenwoordigers van alle continenten samen zag komen. Ze hadden de intentie om hun kennis door te geven en om vrede te stichten tussen verschillende culturen van over de hele wereld. Daar stonden ze dan. De overdragers van oude kennis die eeuwen lang goed was geweest voor verkettering, bespotting en marginalisering. En wij stonden om hen heen. Cultureel verarmde westerlingen, op zoek naar een stukje authenticiteit, bewust van onze afgesneden wortels en geraakt door de diepgang van een paar van deze mensen. En dat raakte me dus, want nu waren het de westerlingen die diep respect toonden voor de kennis van deze elders.

Eén van de elders, een Maori man van 64 jaar, vertelde dat hij zeven jaar lang uitnodigingen had afgewezen om over zijn afkomst te vertellen, omdat hij niet verwachtte dat iemand interesse zou hebben in zijn verhaal. Pas toen zijn voorouders hem vertelden dat het echt tijd was om te gaan spreken, liet hij zich overhalen om naar Nederland te vliegen voor het festival. Wat er toen gebeurde ging zijn hoogste verwachting te boven. Bij zijn aankomst op schiphol, was de douane zo verrast over zijn verhaal en zijn missie, dat ze weigerden belastinggeld aan te nemen voor zijn zelfgemaakte beeldjes. Ze vertelden hem dat ze hoopten dat hij alles zou verkopen en in Nederland zou blijven, omdat zijn kennis precies is wat dit land nodig heeft. Zelf moest hij daar hartelijk om lachen en bleef hij zich gedurende het hele festival verbazen over de interesse die de mensen toonden in zijn cultuur.

Wij verbaasden ons er op onze beurt over dat hij zijn afkomst nog van duizenden jaren terug kon beschrijven. Hij was opgevoed door zijn oma die hem alles over zijn roots had geleerd en door zes vaders waar hij terecht kon wanneer hij een speciaal vak wilde leren. Hij had een bescheidenheid over zich die in onze cultuur behoorlijk vreemd is ( tijdens helingen, geven ze de ellende van de patient bij de Maori aan de zon, omdat de Aarde al genoeg te verduren heeft, …die mate van bescheidenheid dus…) en hij werd zichtbaar geraakt door de openheid en hartelijkheid van de Nederlanders die hij ontmoette.

Opeens besefte ik in volle omvang hoe lang de mensen met echte wijsheid hun mond hebben moeten houden en hoe mensen die geen flauw benul hadden van hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt, zoveel macht kregen dat ze de wereld in onwetendheid en onheil konden storten.

Dat is niet alleen zichtbaar in de uitbuiting en uitsterving van Inheemse stammen, maar ook in de manier waarop we in de westerse wereld veel zaken verdeeld en geregeld hebben. Zelfs de afgevaardigden van Europa leken hun kennis bij elkaar te moeten zoeken door middel van archeologische ontdekkingen, oude verhalen en rituelen die geleend zijn bij culturen die meer intact zijn gebleven.

Het begint langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Een president heeft niet langer de almacht om te doen wat hij wil en we laten ons niet langer bedonderen door mooie praatjes. In plaats daarvan beginnen steeds meer mensen vanuit eigen ervaring te beseffen dat seizoensgroenten, biologisch eten en natuurlijke cosmetica uiteindelijk toch gezonder blijken dan exotische exclusiviteit en dat je niet serieus hoeft te nemen wat de marketingwereld je wil laten geloven.

Ik had laatst nog een chat via facebook met de Maori-man waar ik net over schreef en hij liet weten dat hij de volle drie maanden van zijn verblijf gaat benutten, omdat hij overstelpt is door uitnodigingen om zijn cultuur met zoveel mogelijk Nederlanders en Belgen te delen. Deze week komen zelfs zijn vrouw en dochters overgevlogen!

Ik voel me sinds mijn terugkomst weer helemaal geworteld en besef nu pas hoe hard ik dat nodig had. Meer connectie met onze wortels als mens, contact met de Aarde en gaan staan voor wat werkelijk belangrijk is, heelt niet alleen de wereld om je heen maar ook jezelf.

Via deze link https://www.youtube.com/watch?v=Z_nNlATBX74 ), kun je het liedje zien dat ik er over geschreven heb. Typisch dat het nogal overstemd wordt door de geluiden van de stad, met name vliegtuigen. … Wel passend eigenlijk..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *